مقایسه CPU اینتل با AMD

به نظر شما AMD بهتر است یا اینتل ؟

اینتل و AMD دو شرکت تولید کننده انواع پردازنده و چیپ های الکترونیکی هستند که از قدیم ایام تا به حال با یکدگیر در رقابت هستند. این دو شرکت در طی چند سال گذشته رقابت بسیار شدیدی را با یکدیگر تجربه می‌کنند به شکلی که برای مشتری و مخاطب اصلی امروزه انتخاب های بسیار زیادی وجود دارد.

همانند بازار خودروی ایران که در تسخیر ۲ شرکت سایپا و ایران خودرو است، بازار پردازنده دنیا نیز در دست اینتل و ای ام دی است. فروش سرور HPE

 

زمانی که می‌خواهید بهترین پردازنده را برای کامپیوتر ویندوزی خود بخرید، باید بین پردازنده‌های شرکت اینتل یا AMD دست به انتخاب بزنید. اینتل تا همین چند سال قبل فاصله‌ی زیادی با رقیب خود داشت. اما AMD طی چند سال گذشته توانسته با عرضه‌ی پردازنده‌های قدرتمند و جذاب سروصدای زیادی راه بیندازد. با این وجود، نبرد بین اینتل و AMD هنوز هم برنده‌ی مشخصی ندارد.

CPU یا پردازنده چیست ؟

واحد پردازش مرکزی (CPU) عنصری حیاتی در هر کامپیوتر و سرور HPE محسوب می‌شود و تمامی محاسبات و دستوراتی را که به سایر اجزای کامپیوتر و سرور و تجهیزات جانبی آن منتقل می‌شود، مدیریت می‌کند.

تقریباً تمام وسایل الکترونیکی و گجت‌هایی‌ها که استفاده می‌کنید؛ از دسکتاپ و لپ‌تاپ و گوشی گرفته تا کنسول‌های گیمینگ و ساعت‌های هوشمند، همه به واحدی برای پردازش مرکزی مجهز هستند؛ در واقع این واحد، پایه و اساسی برای کامپیوترها به حساب می‌آید که بدون آن، سیستم روشن نمی‌شود، چه برسد به اینکه قابل استفاده باشد.

سرعت بالای واحد پردازش مرکزی تابعی از دستور ورودی است و اجزای کامپیوترها تنها در صورتی که به این واحد متصل باشند، قدرت اجرایی پیدا می‌کنند.

برای آشنایی با واحد پردازش مرکزی (CPU)، ابتدا بخشی از کامپیوتر به نام SoC را خیلی مختصر معرفی می‌کنیم.

SoC یا سیستم روی یک تراشه، بخشی از سیستم است که تمام اجزای مورد نیاز کامپیوتر را برای پردازش در تراشه‌ای سیلیکونی ادغام می‌کند. SoC ماژول‌های مختلفی دارد که واحد پردازش مرکزی (به اختصار پردازنده) جزئی اصلی از آن و پردازنده‌ی گرافیکی، حافظه، کنترلر USB، مدارهای مدیریت انرژی و رادیوهای بی‌سیم (WiFi، 3G، 4G LTE، و غیره) اجزایی متفرقه هستند که ممکن است لزوماً روی SoC وجود نداشته باشند.

واحد پردازنده‌ی مرکزی که از این به بعد و در این مقاله آن را به اختصار پردازنده خطاب می‌کنیم، نمی‌تواند مستقل از تراشه‌ها‌ی دیگر، دستورالعمل‌ها را پردازش کند؛ اما ساخت کامپیوتری کامل تنها با SoC امکان‌پذیر است.

SoC از پردازنده کمی بزرگ‌تر است و در عین حال عملکردهای بسیار بیشتری نیز ارائه می‌دهد. در واقع با وجود تأکید زیادی که روی فناوری و عملکرد پردازنده می‌شود، این بخش از کامپیوتر، به خودی‌ خود کامپیوتر نیست و می‌توان آن را در نهایت، ماشین‌ حسابی بسیار سریع معرفی کرد که جزئی از سیستم‌ روی تراشه‌ یا SoC است؛ داده‌ها را از حافظه فراخوانی می‌کند و سپس نوعی عملیات حسابی (جمع، ضرب) یا منطقی (و، یا، نه) روی آن‌ها انجام می‌دهد.

عملکرد پردازنده ها به چه صورت است؟

فرایند پردازش دستورها در پردازنده شامل چهار مرحله‌ی اصلی است که به ترتیب اجرا می‌شوند:

فراخوانی یا واکشی دستورالعمل‌ها از حافظه (Fetch): پردازنده ابتدا به منظور آگاهی از نحوه‌ مدیریت ورودی و دانستن دستورالعمل‌های مرتبط با آن، این دستورها را از حافظه دریافت می‌کند. این ورودی ممکن است یک یا بی‌نهایت دستور باشد که باید در محل‌های جداگانه آدرس‌دهی شوند.

به این منظور واحدی به نام PC (مخفف Program Counter) یا شمارنده‌ی برنامه، وجود دارد که ترتیب دستورهای ارسال‌شده را حفظ می‌کند؛ پردازنده نیز در تعاملی مشترک برای یافتن آدرس دستورالعمل دائماً با رم در ارتباط است (خواندن از حافظه).

رمزگشایی یا ترجمه‌ی دستورالعمل‌ها (Decode): دستورالعمل‌ها به فرمی که برای پردازنده قابل درک باشند (زبان ماشین یا باینری) ترجمه می‌شوند. پردازنده پس از دریافت دستورها، برای درک آن‌ها نیاز دارد تا این کدها به زبان ماشین (یا باینری) ترجمه شوند. نوشتن برنامه‌ها به زبان باینری،‌ از همان ابتدای امر، کار دشواری است و به همین دلیل کدها به زبان‌های برنامه‌نویسی ساده‌تری نوشته می‌شوند و سپس واحدی به نام Assembler، این دستورها را به کدهای اجرایی و آماده برای پردازش پردازنده تبدیل می‌کند.

پردازش یا اجرای دستورهای ترجمه‌شده (Execute): مهم‌ترین مرحله در عملکرد پردازنده، پردازش و اجرای دستورها است. در این مرحله دستورالعمل‌های رمزگشایی‌شده و باینری برای اجرا به کمک واحد ALU (مخفف Arithmetic & Logic Unit) یا واحد محاسبه و منطق، در آدرسی مخصوص پردازش می‌شوند.

ذخیره‌ی نتایج اجرا (Store): نتایج و خروجی دستورها به کمک واحد ثبات (Register) در حافظه‌ی جانبی پردازنده ذخیره می‌شوند تا در دستورالعمل‌های آتی برای بالا بردن سرعت به آن‌ها رجوع شود (نوشتن در حافظه).

فرایندی که در بالا توضیح داده شد، چرخه‌ی واکشی-اجرایی نامیده می‌شود و میلیون‌ها بار در ثانیه اتفاق می‌افتد؛ هربار پس از اتمام این چهار مرحله‌ی اصلی، نوبت به دستور بعدی می‌رسد و تمامی مراحل دوباره از اول اجرا شده تا زمانی که تمامی دستورالعمل‌ها پردازش شوند.

۷ نکته مهم در انتخاب پردازنده مناسب

CPU مغز کامپیوتر و مهم‌ترین مولفه آن است. بریم به سراغ نکاتی که هنگام انتخاب و خرید CPU باید به آن‌ها توجه کنیم. پیشنهاد می‌کنم ۷ نکته زیر را هنگام انتخاب و خرید CPU در نظر بگیرید:

  1. CPU را برای انجام چه کاری لازم دارید؟
  2. aMD یا intel؟
  3. آیا به Overclocking نیاز دارید؟
  4. به کدام یک بیشتر نیاز دارید: Core، Thread، Clock Speed
  5. چه سوکتی و چه پردازنده‌ای؟
  6. سیستم و بودجه باید هماهنگ باشند
  7. خواندن مشخصات فنی

شرکت AMD و Intel همواره رقیب یکدیگر بوده‌اند و با حضور در بازار تولید پردازنده، تکنولوژی‌های نوین خود را ارایه داده‌اند. برای آشنایی بیشتر با این دو شرکت فناوری، در ادامه با ما همراه باشید.

۲ شرکت اصلی عرضه کننده پردازنده

حال اینتل بهتر است یا AMD (ای اِم دی)؟ پاسخ این سوال را در چندین و چند معیار مختلف به شما می‌دهیم. شما به عنوان مخاطب نهایی در نظر بگیرید که برای شما کدام مورد از همه بیشتر مهم است و دریابید که برای شما Intel مزیت رقابتی بهتری ارائه می‌دهد یا AMD

اینتل و AMD دو رقیب قدیمی

با نگاهی به تاریخچه دو کمپانی متوجه میشویم که هر دو آنها جزء کمپانی های نوآور بوده اند. در طی سالهای رقابت بین این دو، AMD اغلب در در رده دوم ایستاده است، اگر چه تولیدات این شرکت در جای خود حائز اهمیت است. بیایید قبل از اینکه پاسخ بدهیم اینتل یا AMD کمی در مورد هر 2 کمپانی بخوانیم:

کمی بیشتر در مورد اینتل (Intel) بدانیم

کمپانی اینتل یک شرکت چند ملیتی فناوری آمریکایی است که دفتر مرکزی آن در سانتاکلارا کالیفرنیا قرار دارد. اینتل از نظر درآمدی بزرگترین شرکت تولیدکننده تراشه‌های نیمه هادی در جهان است. این شرکت توسعه‌دهنده سری ریز پردازنده‌های x86 است (که در اکثر کامپیوترهای شخصی یافت می‌شوند). اینتل بعد از ادغام با دلاور، در سال 2020 رتبه 45 را بین 500 کشور جهان از نظر درآمد کسب شده در یک دهه (بین سال‌های 2007 تا 2016) به نام خود کرد.

اینتل ریز پردازنده‌های خود را برای تولیدکنندگان سیستم‌های کامپیوتری از جمله HP، Acer، Lenovo و Dell عرضه کرده است. این شرکت همچنین چیپست‌های مادربرد، کنترل‌کننده‌های رابط شبکه و مدارهای مجتمع، فلش مموری، تراشه‌های گرافیکی، پردازنده‌های امبدد و سایر دستگاه‌های مرتبط با محاسبات و ارتباطات را تولید می‌کند.

در دهه‌های نخست مهم‌ترین رقیب اینتل، شرکت AMD بود، از سال ۲۰۰۰ با تسلط اینتل بر بازار پردازنده‌ها، هر سال سهم بالاتری را به خود اختصاص داد. در سال ۲۰۱۳ مؤسسه اینتر برند، اینتل را به‌عنوان هفتمین برند ارزشمند جهان معرفی کرد. عمده‌ترین محصولات اینتل عبارت‌اند از پنتیوم و زئون برای سرورها و Core 2 Duo و Intel Core برای رایانه‌های کوچک و کم مصرف.

کمی بیشتر در مورد اِی اِم دی (Advanced Micro Devices) – AMD

شرکت AMD در سال ۱۹۶۹ و در منطقه Sunnyvale ایالت کالیفرنیا تاسیس شد. تمام فعالیت AMD از ابتدای تاسیس روی مدارات نیمه هادی متمرکز شده بود. AMD هم اکنون پردازنده‌های مرکزی کامپیوتر، پردازنده‌های گرافیکی، پردازنده‌های Workstation و مجتمع، و همچنین چیپ‌ست‌های مادربورد را تولید می‌کند. AMD شرکت ATI را در سال ۲۰۰۶ خرید تا بتواند با استفاده از این شرکت، سهم خود را در بازار پردازنده‌های گرافیکی افزایش دهد و به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده پردازنده‌های گرافیکی لقب گیرد.

از آن آغاز ساده، AMD امروزه به شرکتی تبدیل شده که از طریق دستاوردهای بزرگ تکنولوژیکی‌اش، استانداردهایی را برای محاسبات مدرن تنظیم می‌کند. این شرکت امروزه به رقیبی جدی برای اینتل تبدیل شده است (البته رقابت این دو برند سال‌های زیادی است که وجود دارد!).

تاریخچه سنترینو اینتل

اولین پلتفرم سنترینو در مارچ سال ۲۰۰۳ با نام Carmel معرفی شد. پردازنده Banias اولین پردازنده بکار گرفته شده در پلتفرم سنترینو بود که موفقیت چشمگیری بدست آورد زیرا که پردازنده آن مصرف توان خیلی بهتری نسبت به دیگر پردازنده‌ها خصوصاً پردازنده‌های شرکت رقیب یعنی AMD داشت.

در جولای سال ۲۰۰۴ میلادی اینتل پلتفرم سنترینو را به روز رسانی کرد و آن را سوناما (Sonama) نامید. بنابراین پلتفرم سنترینو شامل دو نسخه شد: پلتفورم Carmel 2 و پلتفرم Sonama.

در به روز رسانی سوناما اینتل پردازنده‌ جدیدی با نام Dothan را معرفی کرد که شامل کش بزرگ‌تر و چند تکنولوژی جدیدتر نسبت به Banias بود که البته اختلاف چشمگیری در کارایی ارایه نمی‌کرد.

ادامه تاریخچه سی پی یو های اینتل را ادامه می‌دهیم با به روز رسانی بعدی اینتل که ابتدا با نام Napa و سپس با نام Centrino Duo معرفی شد. Napa یا Centrino Duo بیشترین تغییرات را در پلتفرم سنترینو ایجاد کرد.

Napa موجب شد که اولین پردازنده دو هسته‌‌ای برای نوت‌ بوک ها معرفی شود و همچنین کارایی و طول عمر باتری ها‌ به طور شگفت آوری نسبت به قبل افزایش پیدا کند. نکته جالب توجه در مورد این پلتفرم مقدار مصرف توان بود. با وجود این که تعداد هسته‌های پردازنده‌‌ها دو برابر شده اما مقدار مصرف باتری کاهش پیدا کرده است.

پردازنده دو هسته‌ ای بکار گرفته شده در پلتفرم سنترینو Duo، پردازنده Core Duo (با اسم Yonah) نام داشت. در حدود چند ماه بعد از معرفی Core Duo اینتل پردازنده Core 2 Duo را با نام Merom معرفی کرد. Merom نیز دارای دو هسته است و عمده‌ترین تفاوت آن با Yonah بهره‌ گیری از کش و FSB بیشتر و ۶۴ بیتی بودن آن است.

جدول نسل های سی پی یو اینتل

از ابتدای ارایه CPU های اینتل نسل های مختلفی ارایه شده و هر نسل نسبت به نسل قبلی بهبودها و پیشرفت هایی داشته است. در ادامه جدول نسل سی پی یو های اینتل را می‌خوانید.

در نام و مدل پردازنده می‌توانیم نسل پردازنده اینتل را متوجه شویم. مثلا نسل پردازنده Intel Core i7 6700 K Processor و Intel Core i7 6920 HQ Processor نسل ۶ است. اگر به جای ۴ رقم، ۳ رقم در مدل سی پی یو باشد، نسل آن نسل ۱ است. اگر حروف K و HQ برای تان سوال شده است، در ادامه با ما همراه باشید.

معنی حروف در نام CPU Intel

اینتل با ارایه انواع مختلف پردازنده ها بخش بزرگی از بازار CPU را در دست دارد. انواع پردازنده اینتل در سرورها، کامپیوترها و اسمارت فون ها استفاده می‌شود. هر نوع پردازنده با داشتن قابلیت های خاص خود ویژگی های خاصی را در اختیار کاربرانش قرار می‌دهد.

برخی از این ویژگی ها در قالب حروف انتهای نام CPU مشخص است. در ادامه جدول تشریح حروف در انواع CPU های اینتل را می‌بینید.

بسیاری افراد بر این تصور هستند که مثلا Core i3 نسل پردازنده است در حالی که مدل یا برند پردازنده اینتل است. در ادامه لیست مدل های سی پی یو اینتل را می‌خوانید:

Pentium 1, 2, 3, 4
Celeron
Pentium M and Celeron M for mobile devices
Pentium Dual Core
Core Solo
Core Duo
Core 2 Duo
Core 2 Quad
Core i3, i5, i7, i9

مفهوم نسل ها اساسا پس از عرضه سری Core i مطرح شد. تفاوت معماری پردازنده های اینتل مربوط به تفاوت در معماری آنهاست که در قسمت قبل به آن پرداختیم.

Intel Pentium: سی پی یو ارزان قیمتی است که برای کارهای عادی روزانه نظیر ایجاد و ویرایش اسناد، وب گردی و شبکه اجتماعی، پلی کردن موزیک مناسب است.
Intel Core-i3: این سی پی یو برای کارهای روزانه، وب گردی و سرچ، انجام بازی‌های کامپیوتری سبک و دانلود آهنگ و به اشتراک گذاری آنلاین عکس‌ها مناسب است.
Intel Core-i5: این سی پی یو برای انجام چندین وظیفه به صورت همزمان، کارهای روزانه، انجام بازی‌های کامپیوتری، مشاهده فیلم‌های HD، ایجاد و به اشتراک گذاری فیلم‌های خانگی مناسب است.
Intel Core-i7: این سی پی یو برای بازی‌های کامپیوتری حرفه‌ای، اجرای فایل‌های چند رسانه‌ای، ویرایش ویدئو و تجربه مشاهده ویدئوهای سه بعدی مناسب است.

انواع پردازنده Intel Xeon

نسل پردازنده های اینتل زئون با هدف پردازش در سرورها و ورک استیشن ها طراحی و ساخته شدند و از خیلی جهات با پردازنده های دسکتاپ، مانند Core i7 متفاوت هستند.

پردازنده های زئون نسبت به بازدهی و کارایی که دارند، دمای کمتری داشته و به دلیل کاربرد در سرورها و دیتاسنترها، از پایداری بیشتری برخوردارند و در شرایط مساوی، درصد بسیار کمتری از هنگ و Crash سیستم، در سیستم‌هایی دیده می‌شود که از پردازنده های زئون بهره برده‌اند و این به دلیل تکنولوژی‌هایی است که در این سری پردازنده ها استفاده شده است.

انواع سی پی یو amd

۱. AMD Ryzen Threadripper Processors

یکی از قوی ترین پردازنده ها است که ۳۲ هسته و کش ۱۴۰ مگ دارد و از NVMe و ۴ اسلات رم DDR4 پشتیبانی می‌کند. برای رندرینگ و محتواکارها و حرفه ای ها بسیار مناسب است.

۲. AMD Ryzen Processors with Radeon Graphics

یکی از سریعترین پردازنده ها با ۸ هسته است که برای رندر و ادیت تصویر و ویدئو، گیمینگ HD، استریمینگ ویدئو و HDR بسیار مناسب است.

۳. AMD Ryzen 9 Desktop Processors

یکی از مناسب ترین پردازنده ها با ۱۶ هسته و ۲ اسلات رم DDR4 برای گیمرها و محتواکارها است.

۴. Athlon and A-Series Processors for Desktop

پردازنده های ۴ هسته ای هستند که برای مصارف معمولی استفاده می‌شوند.

AMD A4: سی پی یو amd ارزان قیمتی است که برای کارهای عادی روزانه، وب گردی و شبکه اجتماعی، پلی کردن موزیک و مشاهده DVD در رزولوشن HD مناسب است.
AMD A6: این سی پی یو amd برای انجام سریعتر کارهای همزمان، مشاهده فیلم‌های Blue-ray یا سه بعدی، انجام بازی‌های کامپیوتری HD یا سه بعدی، ویرایش ویدئوهای HD مناسب است.
AMD A8: این سی پی یو amd برای انجام بازی‌های سه بعدی با فعال بودن همزمان دو کارت گرافیک، اجرای همزمان بر روی چندین مانیتور HD و اجرای تمامی برنامه‌های مورد نیاز مناسب است.
AMD A10: این سی پی یو amd برای اجرای چندین برنامه به صورت یکباره بدون کندی، اجرای بهتر بازی‌های HD، اجرای بازی‌های سه بعدی و با کیفیت Blu-ray و ویرایش ویدئوها و عکس‌های HD مناسب است.

۵. AMD EPYC

پردازنده های AMD EPYC بدون سوکت و از نوع SoC هستند.

نسل پردازنده در اینتل و AMD

تقریبا هر سال، Intel و AMD، پردازنده‌های خود را با معماری جدید ارتقا می‌دهند. نسل کنونی اینتل، ۹th Gen Core Series است مثل Intel Core i7-9700K یا Intel Core i9-9900. برای تشخیص نسل های cpu amd و CPU Intel به چه چیزی باید دقت کرد؟

Ryzen 2000 یا aka Ryzen 2 جدیدترین چیپ‌های AMD است مثل AMD Ryzen 5 2600X و AMD Ryzen 7 2700X.

با نگاهی به شماره مدل می‌توانید نسل CPU که اولین رقم از چهار رقم است، ببینید. مثلا رقم ۸ در Core i7-8400 یعنی از نسل هشت است و رقم ۲ در Ryzen 7 2700X یعنی از نسل دو.

هر دو برند اینتل و AMD، در تلاشند تا بهترین پردازنده‎ها را ارایه دهند و شما می‌توانید جدیدترین و بهترین پردازنده‌های سری Intel X که همچنان نسل هفت است را تهیه کنید و یا چیپ‌های نسل دوم AMD Threadropper که طی چند ماه آینده وارد بازار می‌شود، بخرید.

اگر خرید نسل‌های قبلی پردازنده به شما پیشنهاد شد، قبول نکنید مگر اینکه مادربورد شما از چیپ جدید پشتیبانی نکند. به این نکته توجه کنید که با خرید نسل‌های قدیمی پردازنده، هزینه شما خیلی هم کم نمی‌شود. مثلا تفاوت دو پردازنده ۸th-Gen Core i7-8700K و ۹th Gen Core i7-9700K، فقط ۱۵ دلار است.

معنی حروف و اعداد در نامگذاری CPU

اعداد و حروفی که برندها برای نامگذاری پردازنده ها و بیان مدل‌های محصولات خود استفاده می‌کنند، ممکن است کمی گیج‌کننده باشد. هم اینتل هم AMD، چیپ‌های خود را به سه دسته “خوب، بهتر و بهترین” تقسیم می‌کنند یعنی به ترتیب: Core i3/Ryzen 3 و Core i5/Ryzen 5 و Core i7/Ryzen 7.

Core i9-9900K و Core i9-9980X در صدر محصولات اینتل قرار دارد و قیمت این نوع پردازنده های اینتل حدود ۲۰۰۰ دلار اما این مدل‌ها برای اکثر کاربران ضرورتی ندارند و معمولا خارج از رنج قیمتی مدنظر آنهاست. اینتل برای کاربرانی که بودجه زیادی در نظر ندارند، چیپ‌های Celeron و Pentium را ارایه داده که البته پنتیوم کمی سریع‌تراست و AMD هم خانواده Athlon را پیشنهاد می‌دهد.

Threadripper جزو محصولات رده بالای AMD است و اینتل هم سری Core X به همراه CoreX/9i و Xeon W ارایه داده است.

بریم به سراغ اعدادی که بعد از ۳ و ۵ و ۷ می‌آید. رقم اول مربوط به نسل محصول است. بقیه ارقام، بیانگر مدل‌های مختلف است که هر چه بالاتر باشند بهتر است یعنی هسته‌های بیشتر و/یا کلاک‌های بالاتر خواهید داشت.

حرف K در انتهای مدل‌های اینتل به معنی Unlock بودن برای آورکلاکینگ است و تنها تعدادی از چیپ‌های اینتل، K دارند اما در عوض تقریبا همه پردازنده‌های AMD Ryzen برای آورکلاکینگ، Unlock هستند و نیازی به K ندارند.

حرف X در پایان مدل‌های AMD بیانگر سرعت کلاک بالاتر است.

جدول برابری پردازنده های اینتل و amd

جدول مقایسه سی پی یو amd با intel , رده بندی سی پی یو های اینتل و AMD به شرح زیر است:

۱. قوی ترین CPU ها

این رده از CPU ها با داشتن سرعت و تعداد هسته بالا مخصوص سرور ها و ورک استیشن ها ارایه شده‌اند و اصلا مناسب گیمرها نیست.

۲. CPU های رده بالا

هم در کارهای حرفه ای و هم در گیمینگ کاربرد دارند. در کنار کارت گرافیک خوب می‌توانند در ۴K هم مصرف شوند.

سی پی یو های Intel Core i7 و Ryzen 7 از نمونه سی پی یو های این رده هستند. حال از بین رایزن یا اینتل کدام را انتخاب کنید بستگی به کاربری موردنظر شما دارد.

۳. CPU های گیمری

در زمینه سی پی یو های مخصوص گیم و گیمینگ در ادامه مفصل صحبت خواهیم کرد.

۴. CPU های رده پایین

سی پی یو های Intel Core i3 – ۸۱۰۰ و Ryzen 3 2200 G از نمونه سی پی یو های این رده هستند.

مقایسه پردازنده های اینتل و amd

پردازنده amd سریع‌تر و پیشرفته‌تر است یا اینتل؟ مزایا و معایب این چیپ ها چیست؟ تفاوت amd و intel در چیست؟

برخی تفاوت های سی پی یو های amd و Intel عبارتند از:

۱- پردازنده های شرکت Intel به مراتب از پردازنده های شرکت AMD در بسیاری موارد برتری دارند.

۲- محصولات AMD به نسبت محصولات مشابه شرکت Intel قیمت ارزان‌تری دارند.

۳- پردازنده های شرکت Intel معمولاً دو برابر پردازنده های AMD دارای L2 Cache هستند.

۴- پردازنده های AMD بودند که برای اولین بار کنترلر حافظه را درون پردازنده قرار دادند، کاری که Intel انجام نداد.

۵- در شرایط یکسان، AMD CPU در بازی توان پردازشی بالاتری نسبت به Intel CPU دارند در نتیجه در محصولات ایکس باکس و پلی استیشن مورد استفاده قرار گرفته است.

۶- توان بالاتر پردازشی در ای ام دی ها باعث تولید گرمای بیشتر می‌شود که البته برای رفع آن از راهکارهایی برای خنک نگه داشتن چیپ استفاده شده است.

۷- AMD در مولتی تسکینگ همیشه بهتر از اینتل است چون تعداد هسته و تردهای بیشتری دارند. Intel در سرعت و قدرت در پردازش ساده بهتر است.

انواع پردازنده های اینتل زئون سرور HPE

بالاترین رده پردازنده های سری زئون، پردازنده Platinum Intel Xeon است که برای مراکز و دیتا سنترهایی که حفظ امنیت داده‌ها برای آنها بسیار اهمیت دارد، مناسب است.

پردازنده های مقیاس پذیر اینتل زئون، CPU به کار برده شده در طراحی سرورهای نسل 10 اچ پی است.

سی پی یو اینتل زئون پلاتنیوم (Intel Xeon Platinum)

بر اساس بهره گیری از فضای ابری طراحی شده است و کمپانی اینتل این CPU را با هدف استفاده در فعالیت‌های یادگیری ماشین، هوش مصنوعی، محاسبات ابری، تجزیه و تحلیل real time معرفی کرد. این مدل پردازنده Platinum Intel Xeon دارای بیشترین تعداد هسته پردازشی یعنی 28 هسته و 56 رشته (Thread) است.

پردازنده Intel Xeon Gold

دسته ای دیگر از CPU اینتل است که می‌توان از آن در سرورهای اچ پی استفاده کرد. سری طلایی پردازنده های اینتل، از لحاظ قدرت در گروه دوم دسته بندی می‌شوند. این سی پی یو در دو مدل های سری 5000 و 6000 به مخاطبان معرفی شده است. مدل های سری 6000 از پردازنده های رده بالا intel Xeon Gold هستند.

پردازنده Intel Xeon Silver

مدل بعدی پردازنده Scalable اینتل بوده که در کنار بازده، انرژی خوب و سرعت و کارایی مناسبی را ارائه می‌دهد. این مدل نسبت به دو مدل قبل، از قیمت مقرون به صرفه تری برخوردار است.

پردازنده Intel Xeon Bronze

در سرورهای که برای مشاغل کوچک پیکربندی می‌شوند، مناسب بوده و قابلیت اطمینان قابل قبولی را ارائه می‌دهند.
به عنوان جمع بندی می‌توان این نکته را در نظر داشت که، سرور نسل 10 از جدیدترین و محبوب ترین سرورهای جهان هستند که قابلیت پشتیبانی از پردازنده های Scalable سری زئون اینتل را داشته و سرورهای پرولیانت G10 می‌توانند حداکثر کارایی و عملکرد را با وجود این پردازنده های سرور HPE در اختیار کاربران قرار دهند.

نسل بندی CPU

آشنایی با نسل پردازنده های سرور می تواند به داشتن یک سرور کارآمد کمک کند. پردازنده های سرور زئون Intel ، با توجه به نسل سرور های hpe ، در بازار موجود هستند. اولین سری از این پردازندها در سال 1998 به مخاطبان معرفی شد.

Cpu سرور HPE

پردازنده های سروری زئون اینتل را می توان با توجه به نسل ارائه شده آن به صورت زیر دسته بندی کرد:

نسل اول سی پی یو سرور: دارای ۸ هسته پردازشی، فرکانس در محدوده ۱۶۰۰ مگاهرتز
نسل دوم CPU سرور: دارای 12 هسته پردازشی، فرکانس 1866 مگاهرتز
نسل سوم سی پی یو سرور: دارای ۱۸ هسته پردازشی، فرکانس ۲۱۳۳ مگاهرتز
نسل چهارم CPU سرور: 24 هسته و فرکانس کاری 2400 مگاهرتز
نسل پنجم سی پی یو سرور: آخرین نسل پردازنده اینتل زئون، CPU مقیاس پذیر زئون هستند که در چهار خانواده پلاتنیوم، گلد، سیلور و برنز عرضه شده اند. در قسمت انواع سی پی یو سرور به ویژگی آنها به طور مفصل اشاره کردیم.

قیمت انواع پردازنده سرور HPE

قیمت انواع پردازنده سرور HPE با توجه به نسل CPU متفاوت خواهد بود. در ادامه برای خرید انواع پردازنده سرور HPE ، دسته بندی هر نسل را معرفی می‌کنیم تا راحت‌تر بتوانید از میان انواع مختلف پردازنده، سی پی یو سرور مناسب خود را انتخاب کنید.

CPU مناسب سرورهای نسل 5 اچ پی

CPU قابل استفاده در سرور های نسل پنجم اچ پی، پردازنده های سری E5400 و X5400 هستند. از انواع مختلف processor مناسب sever اچ پی می‌توان مدل های زیر را در نظر گرفت:

· Intel Xeon X-5460

· Intel Xeon X-5450

· Intel Xeon E-5450

· Intel Xeon E-5430

این پردازنده ها دارای ۴ هسته بوده و فرکانس کاری آنها بین ۲.۶۶ تا ۳.۱۶ گیگاهرتز است.

پردازنده مناسب سرور های نسل ۶ و ۷ اچ پی

در سرورهای نسل Gen6 و Gen7 اچ پی میتوان از پردازنده های سری E-5600 و X-5600 اینتل بهره برد. چند مدل از پردازنده های سازگار با sever نسل 6 و 7 اچ پی را در ادامه معرفی می کنیم که هر کدام دارای مشخصات فنی متفاوتی هستند.

پردازنده Intel Xeon X-5650

دارای ۶ هسته پردازشی، کش ۱۲ مگابایت، فرکانس ۲.۶۶ گیگاهرتز و توان مصرفی معادل ۹۵ وات

پردازنده Intel Xeon X-5660

دارای 6 هسته، 12 مگابایت Cache، فرکانس 2.8 گیگاهرتز، توان مصرفی 95 وات

پردازنده Intel Xeon X-5670

دارای 6 هسته (core)، کش 12 مگابایت، فرکانس 2.93 گیگاهرتز و توان مصرفی 95 وات

پردازنده Intel Xeon E-5504

دارای ۴ هسته پردازشی، کش ۴ مگابایت، فرکانس ۲.۰ گیگاهرتز، توان مصرفی ۸۰ وات

قابل ذکر است که سرور های نسل هفتم اچ پی ، علاوه بر پردازنده های فوق از سی پی یو سرور X-5690، X-5680 و X-5675 نیز پشتیبانی می کنند.

پردازنده قابل پشتیبانی در سرورهای Gen8

به طور کلی سرورهای نسل 8 ، از CPU با مدل های E5-2600 V1 و E5-2600 V2 پشتیبانی می کنند. این مدل های سی پی یو سرور در انواع مختلفی تولید شده اند که هر کدام دارای مشخصات خاص خود هستند. برای داشتن انتخابی آگاهانه این پردازنده ها به همراه مشخصاتشان را معرفی می کنیم:

پردازنده سرور Intel Xeon Processor E5-2690

تعداد هسته 8 core، حافظه کش 20 مگابایت، فرکانس هسته 2.9 گیگاهرتز

پردازنده Intel Xeon Processor E5-2660

دارای ۶ هسته، کش ۲۰ مگاهرتز، فرکانس ۲.۲ گیگاهرتز

پردازنده های مناسب سرورهای نسل G9

از انواع CPU های سرور نسل نهم می توان مدل‌های E5-2600 V3 و E5-2600 V4 را نام برد. تعداد هسته به کار رفته در این دسته از پردازنده ها، 8 عدد است که دارای فرکانسی معادل 1.8 گیگاهرتز بوده و از لیتوگرافی 22 نانومتری بهره میبرد.

CPU مناسب سرورهای نسل 10

سرورهای Gen10 از پردازنده های سری مقایس پذیر زئون اینتل پشتیبانی می کنند. همانطور که اشاره کردیم سی پی یو های scalable اینتل دارای انواع Platinum، Gold، Silver و Bronze هستند. پردازنده سری پلاتنیوم در بالاترین رده این دسته قرار داشته و امکان بهره گیری از 28 هسته را فراهم می کند و شاخصه آن عدد 8 است.

در سرورهای نسل دهم یا Gen 10 ، شرکت HPE نسل جدیدی از CPU ها را معرفی کرد تحت عنوان Scalable Processor ها که دارای 2 نسل :
1St Gen Scalable Processor
2nd Gen Scalable Processor

و ۴ مدل با نام های زیر هستند :
Platinum
Gold
Silver
Bronze

هر کدام از این مدل ها با سری های مختلفی معرفی می شوند ،مثلا:

سری هشت هزار نشان دهنده یک CPU Platinum شرکت INTEL است .مثال :

Platinum 8280 Processor
Platinum 8280M Processor
Platinum 8280L Processor
Platinum 8180 Processor
Platinum 8180M Processor

سری شش هزار و پنج هزار نشان دهنده یک CPU Gold شرکت INTEL است .مثال:
Gold 6262V Processor

Gold 6258R Processor

Gold 5222 Processor
Gold 5220S Processor

سری چهار هزار نشان دهنده یک CPU Silver شرکت INTEL است.مثال:
Silver 4216 Processor

Silver 4214 Processor
Silver 4210 Processor
Silver 4208 Processor

سری سه هزار نشان دهنده یک CPU Bronze شرکت INTEL است.مثال :

Bronze 3206R Processor
Bronze 3204 Processor
Bronze 3106 Processor
Bronze 3104 Processor

اما برای مشخص شدن نسل CPU باید به عدد دوم از مدل ان توجه کرد چراکه اگر عدد دوم برابر با 1 باشد نشان دهنده این است که این CPU از نسل یکم است و اگر عدد دوم در مدل CPU برابر با 2 باشد ،نشان دهنده این است که ما با یک CPU نسل دوم طرف هستیم .
برای مثال :
1St Gen Scalable Processor :

8180M
۸۱۷۶
۶۱۵۰

2nd Gen Scalable Processor:

6262V

6246R

4214R

امروزه اگر میخواهید برای سرور HPE خود CPU انتخاب کنید بهتر است که از CPU های نسل دوم یا 2nd Gen Scalable Processor ها استفاده کنید .